使用條款 | 私隱政策

好快可以 買位上火星

SpaceX CEO 狂人Elon Musk於早前表示,只要火箭從軌道回來,大家就可以開始訂位,準備上火星。

萬眾期待嘅火星之行,似乎好快就可以開始,如果Elon Musk早前嘅時間表屬實,20222024年就可以分別開通火星嘅「貨運」同「客運」。

但去火星要幾多錢呢?據目前估計,應該以50萬美元做標準,平均成本應該約22萬美元。

22萬美元,即是百幾萬港元,同香港人買層樓個首期差唔多,隨時中產都負擔得起。比想像中便宜,係因為Elon Musk言明預售定價參考了美國的樓市成本。

雖然,美國早有調查指大部份美國人都唔願意冒險上火星,但照情況睇,參與火星之旅可能有唔少好處,愈少人去愈有利,人棄我取,對已心郁郁想移民,換完樓又有錢剩嘅香港人,不妨諗一諗。

當然,去火星只是打個白鴿轉,目前暫時未能定居火星,揸火星護照。

不過「去火星」是光環,如果你是中產打工仔,「去過火星」的你到各大社團活動飲飲食食,甚至牽動天使投資,打工變創業也不是不可能,抵過跟股神巴菲特食個午餐;如果你想財務自由,外國那些年輕人財務自由個案早已珠玉在前,你孤注一擲從火星回來後,做旅遊blogger搵食,相信好快就可以賺回成本,前題只是,你要平安從火星回來。

還有一點,外國人討論是否能死在火星。以現時香港家庭龕位的價錢12.2萬港元至29.9萬元不等,長者上火星都有誘因,如果香港龕位價錢再不斷飆升,難保他日上火星買位仲抵;那麼到時生前死後,都可以真正遠離地球的紛爭了。

===============

精選資訊網站「中環街市」  臉書粉絲頁

最近的19+幾樣野

施永青:香港的特首都沒有好下場

新城市廣場威水史

分區戒嚴對各區的經濟影響

港航轉莊 你要留心兩件事

首富Jeff Bezos離婚後首露面 女朋友真的是她

外國九大職業 可比醫生高薪

大家樂中國關鍵:一哥焗豬扒飯

任正非:特朗普把我們逼活了

美國研究:56%成人因財務問題失眠

內地37個主要城市 平均月薪8452人民幣