使用條款 | 私隱政策

Beyond Meat係食品界Tesla?

得力於業績靚仔兼預告全年收入可望破2.1億美元,人造肉股王Beyond Meat上周五股價再爆升。有美國散戶更認為Beyond Meat已晉升為食品界的Tesla,視為唔炒走寶的星級美股。既然係咁,就不妨拎Beyond MeatTesla比一比。

Tesla股價由強轉弱,巧合地都涉及兩大因素。一是具星味的掌舵人Elon Musk,這名現實版Iron Man,既擁有人氣富豪的特色(如擁有明星女友、外表型仔等),另一強項係言論夠爆。當市場憧憬Tesla前景無限時,他在Twitter一句豪言就足以令股價爆升。但當Tesla問題浮現時,他的敢言就不斷成為震散Tesla股價炸彈。

Elon Musk尚有一大問題,就係偏好開多條巨型戰線,本業電動車已經夠煩,他更開闢科幻級的太空船及隧道工程業務。Tesla當旺時他這種營商風格當然予人厲害感覺,但Tesla問題浪接浪時,大家就會嫌他做事不夠專心了。

反觀Beyond Meat,創辦人Ethan Brown形象似一名美國農夫多過企業家(事實上佢阿爸真係有一個農場),相對Elon Musk無疑踏實得多,而且多年來都唔覺他有開闢多條生意戰線的動作,即使他本身係搞燃料電池出身,他都未有趁電動車熱潮大搞相關業務。另一重點係Ethan Brown唔算係超級KOL,不會像Elon MuskTwitter隨心開炮,由此觀之,大家都係增長股,Beyond Meat就沒有Tesla的「創辦人風險」。

Tesla另一標誌因素係高負債,現時負債比率高達139%。當大家憧憬Telsa貨如輪轉時,高負債就被視為生意越做越大指標,但隨著產能及市場需求減少問題出現,負債就成為企業生命值急降的警號。

至於Beyond Meat20162017兩個財年負債比率分別達290%244.3%,今年則急降至41%,較大家熟悉的食品股如萬洲、統一更低,再加上管理層講明今年收入2.1億美元係保守估計,講財務狀況,明顯Beyond Meat就較Tesla像樣得多。

Beyond MeatTesla尚有一大共通點,大家都係推銷環保及未來生活概念。然而相對價格離地的頂級電動車,多汁人造漢堡扒即使較一般漢堡扒售價貴一截,不少中產都負擔得起,從這方面睇,其實人造肉市場可能更巨大。

雖然Beyond Meat基本因素似乎較Tesla更吸引,但要留意現價真係唔平,而且市場上有多個實力強勁的同行,一旦這類同行排隊上市,Beyond Meat股價長升長有神話難免告終。除非你早在上市頭幾日已掃入並適度減持取回購買成本,否則投資Beyond Meat策略都係小注炒波幅為妙。

===============

精選資訊網站「中環街市」  臉書粉絲頁

最近的19+幾樣野

Beyond Meat係食品界Tesla?

傳波場創辦人孫宇晨 拍下巴菲特午餐

特朗普支持者之一 美國賭神的奢華生活

四叔欠阿叻一個交代

中美女主播 貿易戰辯論文字撮要

IMD競爭力排名報告:美國不再是第一

任正非的桌上 被揭擺了一本《美國陷阱》

第20屆巴菲特午餐會開拍 競價突破2600萬

傳喜茶估值80億?芝士奶蓋真的夠了