使用條款 | 私隱政策

有錢人戴手錶的哲學

最近睇國際研究暨顧問機構 Gartner預測,明年智慧手錶出貨量將達到7400萬隻,係所有穿戴式裝置中數量最高類別,好奇今時今日,仲有幾多年會戴貴錶?

傳統認為手錶係身份象徵,所以唔少要谷行頭嘅金融才俊,都會選擇以一錶傍身,因為「好多有錢人都戴貴錶」。

「好多有錢人都戴貴」其實只係表面現象,事實是以錶價佔身家比例計算,當我哋用緊50%身家去買錶,統計發現,有錢人卻寧願戴「平錶」,錶價只佔其身家不足1%

歸納有錢人戴錶心得,其實佢哋都係戴「平錶」,教人買錶要量力而為,因為有錢大可以收藏名錶,買得更貴,但上述有錢人只買佔其身家不足1%的名錶,愈有錢反而愈要吝嗇,又或者因為吝嗇,所以有錢

此外,李嘉誠以前訪問都說過,太名貴的錶只會浪費時間。錶價佔身家太大比例,你就會不由自主地著緊保養,為了看時間,結果浪費了時間。

所以關鍵在於,到底手錶價值,佔你的身家多少?

筆者就聽過,有人用成副身家All in買錶,為的就是上班時好看一點,其實是得不償失,但如果你身家有成千萬,那麼十幾二十萬買隻平撈,就已經相當節儉。

還有什麼哲學學到?就是有時寧可不戴錶,像四叔一樣,斷絕這方面的開支,話唔定成世人都會慳唔少。

===============

財經精選資訊網站「中環街市」  臉書粉絲頁

【相關搜尋】勞力士無止境

最近的19+幾樣野

【轉載文章】華為太子女被捕4大疑點

有錢人戴手錶的哲學

止賺其實是折讓(湯文亮)

誰來拯救廚師腸?

毛記葵涌有盈喜都唔講(隨心)

不要奢望樓價會下跌35%(湯文亮)

熬夜猝死 原來都有保險⋯⋯(隨心)

《少年JUMP》真人騷 揭示日漫市場問題

大市弱,但新股照趕撲水⋯(隨心)

港珠澳大橋通車後 旅遊業八大難題