使用條款 | 私隱政策

研究顯示:被公司炒魷魚 有助激發競爭力

返工不如意事十常八九,但有外國研究指出,就算打工仔女被公司炒魷魚,都唔一定100%係壞事。

據芝加哥管理諮詢公司ghSMART嘅「CEO基因組項目」(CEO Genome Project),對超過2600位管理者進行長達10年研究,有45%稱曾經歷至少一次重大嘅職場危機,例如被公司解僱,或破壞了一筆大生意等。不過,當中78%嘅人最終成功做到CEO,結果相當勵志。

事實上,研究人員對360位受訪者進行額外調查。數據顯示,有18%嘅人坦言曾遭公司解僱,而大部分人更係位踞較高級職時被炒。當中,有68%稱被解僱後6個月內成功搵到新工;另有24%亦於1年時間成功就職。令人意外的係,當中有91%嘅人都搵得到同之前差唔多職級嘅工,甚至擔任更高職級,變相升職。

研究人員表示,不少招聘經理都明白人誰無過,應徵者嘅實戰經驗,以及如何面對挫敗嘅態度,才是決定成功的關鍵。有數據顯示,只懂指責他人的應徵者,其成功獲聘機會大減三分之一。

此外,比起會從錯誤中學習嘅人,將「錯誤」視作失敗嘅人,佢哋事業成功率足足低50%

呢個世界確係有危就有機,只要受挫時唔玩頹廢,才有機會遇到生命中嘅伯樂,大展拳腳。

來源:Harvard Business Review

===============

財經精選資訊網站「中環街市」  臉書粉絲頁

【相關搜尋】員工被炒可以點

最近的19+幾樣野

上市公司核數師 Big4龍頭執位?(隨心)

歐洲爆發「Big Mac亂局」

新樓賣得太好其實是死罪(湯文亮)

嘉湖海逸變五千戶 至少有三大示範作用

埃崎寶供股之死(隨心)

大埔老居民分析 天鑽的缺點

市傳新iPhone 會改用USB Type-C

外國職場網站訂出 一月份快樂日程表

讓剌身,回佣消失去(湯文亮)

2019年不宜遊日?