員工App流出「美心版圖」

講到營商之道,其實無乜邊幾間及得上美心,點解咁講?唔係幫佢賣廣告,而係尋日開始,網上就開始流出一個暫時只有員工才可以登入的手機app試用版,重點係,個app透露咗美心喺香港嘅飲食王國﹗

以下就係「美心版圖」:

網民話最神奇係,美心並唔係上市公司﹗

睇開財經嘅你都知道,唔講怡和同美心家族之間嘅合作,單就美心近十多年的發展軌跡,比起好多香港老品牌都「醒目」,一來唔會勉強將舊品牌翻新、唔會下下要金碧輝煌;二來專注吸納不同品牌經營權,唔同Class、唔同客路都通殺,所以見到Urban BakerySimply Life時你會聽到:「吓,乜原來呢間都係美心?」近年甚至連Cova都係由美心經營,好多女士食完,都未必會知道,原來自己個胃,都仲幫趁緊「美心」。

(圖片:上網搵到個App,只有推薦編號同員工編號,先可以login)

從「美心版圖」可以學到幾件事,第一,就係包裝永遠最重要;第二,老品牌索性做回本業,有自己優勢;第三,低調反而可以避免濫用市場優勢,不會被批評飲食霸權。

疑似員工仲爆料,話呢個未出街嘅App唔多好用,我哋嘗試成功下載,但就要有員工編號先可以Login,各位讀者又有無邊個成功登入呢?

來源:連登 ,美心點解要分身

===============

財經精選資訊網站「中環街市」  臉書粉絲頁

最近的19+幾樣野

假如你是施永青伙記⋯應否賣股套現?

大市的擦鞋童理論(奧雲)

【自動化熱潮】收銀員會無得撈?

內地工程界熱爆:中國的芯片有多爛?

的士支付大戰正式展開(石先生)

衛斯理的啟示:有物業才可以專心冒險

金融圈是利字當頭(奧雲)

香港玩完?內地研開放海南島

巴菲特:不要負債來購買股票

Facebook聽證會後 還看5月的《一般數據保護條例》(石先生)