使用條款 | 私隱政策

【隕石商機】淘寶賣隕石 叫價一千萬

唔知大家有無留意,最近中秋夜雲南迪慶州香格里拉出現巨型天降「火流星」嘅新聞,連美國太空總署,都認定咗係一次小行星撞擊地球事件。

同錢有乜關係?因為石頭有價,撞擊地球事件後,內地湧現唔少「隕石獵人」,想搵隕石原石轉售圖利。

咁到底粒石有幾貴?如果根據中國科學探險協會發出嘅懸賞令,每一克值一萬蚊人民幣,一粒數百克嘅石,動輒都要幾百萬。

最瘋狂嘅,當然係引發內地嘅石頭商機,內地網上已有人兜售「香格里拉隕石」,部分叫價達8000元人民幣,淘寶網上價更癲,我哋發現有人兜售隕石,叫價高達1000萬元,該產品描述如下:

「首先說明標題引用雲南隕石拉人氣,此隕石特徵明顯,年代有些久遠了,屬於罕見的,玉石質感,流紋明顯,有金屬顆粒物而且顆粒磁強,整體屬於弱磁性的,照片拍的不好,也用30倍放大鏡拍了些線條結構,對隕石有研究了解的都知道維氏太登現象紋路唯獨隕石特有特徵,最罕見的要屬這隕石的留光(或夜光)特性了,夜間用手電照射後會在照射區域發出紅色光亮,持續時間不長,我目前為止了解到的所有瑩石(夜光石或夜明珠)發出光為藍,綠,黃,白主要以藍綠熒光最多!隕石發出紅色光有可能絕無僅有!最後聲明由於稀有隕石價值很高,淘寶店的標價不能作出售價格,有眼力,有經驗,有興趣的朋友電話或微信直接與我聯繫。」

呢粒石,隨時貴過1000萬。難怪內地咁多人,都下海去尋找隕石。

來源:淘寶

隕石撞地球滅恐龍證據

===============

財經精選資訊網站「中環街市」  臉書粉絲頁

最近的19+幾樣野

商場大戰3.0 內地品牌大舉攻港(隨心)

外國富豪名流 每小時賺幾多錢

上市公司CEO年輕化(隨心)

國進民退是社會主義重臨?(奧雲)

如果2025年由內地供電,香港仲有無錢景?

道指跑贏恒指 市場訊息懶人包

「民間特首」劉德華 真情旁白撐填海

香港難再有賊王出現(奧雲)

星美系疑似爆煲?TVB減人縮皮都無用

特朗普可能中了驕兵之計(湯文亮)