點解無咗iPhone 9?

蘋果周三凌晨舉行新機發布會,一班「果迷」超興奮,皆因今年係iPhone推出十周年,萬眾期待的特別版iPhone X終於面世。

論創新,iPhone X其實無乜!取消咗Home鍵及Touch ID,相機加入追蹤用戶臉部表情,讓用家大玩表情符號。後置鏡頭變垂直雙鏡頭,支援AR(擴增實境)功能,呢點算幾特別。其實自從「教主」喬布斯(Steve Jobs)去世後,蘋果已經被批評創意乾塘,不過蘋果唔係品牌,係一個宗教,忠心不二的Fans一定長撐長有。

iPhone X11月才發布,但923號就會有iPhone 8iPhone 8 Plus應市,一時間有三隻機三個名,唔熟科技嘢真係R唒頭都未定。咁大家又有冇為意,蘋果呢次命名,其實跳過咗「iPhone 9」?另外,由78,「S」系又似乎消失了?有外國科技媒體就分析,這是蘋果一個極佳的市場策略。

話說今年Samsung早已推出Galaxy S8機款,而Note 8亦將於915日上市(同一天iPhone 8開始預訂)。如果蘋果源用舊命名策略,「iPhone 7S」和「iPhone 7S Plus」,個7字已經輸俾「三叔」的8啦!所以,蘋果直接「跳8」似乎又幾醒目喎!

至於iPhone X,根據官方讀法應讀「iPhone Ten」,因為「X」其實是羅馬數字10,不過,聰明的蘋果知道,消費者一望到「X」好自然會讀番英文「X」,呢個微妙的區別,就令消費者識辨它是一個特別版iPhone,順理成章標價貴啲,又不怕因同時推出88 Plus會引來混亂喇!

講到蘋果咁聰明,但原來呢招微軟推出Windows 10時已經做過㗎啦!當時微軟跳過Windows 9,直接進入Windows 10,原因是為鼓勵Windows 7用戶升級。因為當你望到自己部腦仍然用Win 7,而已經出到Win 10,正常心態都覺得自己部腦舊,又免費,梗係升級啦!

唔怕生壞命,最怕改壞名,可能就係咁解!不過唔知Samsung遲也會唔會跳過旗艦「Note 9」,直接出「Note11」 呢?

來源:theverge https://goo.gl/1ueoRz

===============

財經精選資訊網站「中環街市」  臉書粉絲頁

最近的19+幾樣野

外國研究:發小達要靠嫁得好

共享單車泡沫爆破?內地政府急叫停

嘉頓中心吃力不討好

外國研究:靠父幹 可以唔講錢

八達通終於被解放了(石先生)

網民再創霸氣豪宅名 齊齊住入「你家。城」

內地爆紅奶茶店 又贏「港式」

點解無咗iPhone 9?

馬雲新超市KO百佳? 網民嘆香港好落後

股神一早押注科技股 仲勁賺逾6.5倍回報