外國研究:老婆搵愈多 老公愈富有

「男主內,女主內」呢一套已經Out咗好耐,今時今日,男士可能已經要靠另一半來改善生活。

早年外國University of Kansas助理教授ChangHwan Kim做咗一項研究,成果後來刊登咗喺《Demography》,該研究以3544歲美國人為對象,透過19902000年美國人口普查及2009年至2011American Community Survey兩組數據比對,嘗試找出女士提升學歷與財富,對男士、對家庭有乜影響。

結果顯示,高學歷女與學歷低嘅男士結婚比率有上升趨勢,而隨住女士學歷愈來愈高,以及愈來愈富有後,男士的生活水平也得以提升,之不過女士婚後,受惠於男士嘅貢獻就較少。研究仲有一個好重要嘅觀察,就係男士雖然藉老婆變得富有,但拉勻來計,整體家庭經濟收入都係下跌。

換言之,有錢女嫁窮男,財富上無乜著數,而窮男娶著高學曆女,就可以大大改善生活……咦,這不是老生常談嗎?

來源:springer

===============

財經精選資訊網站「中環街市」  臉書粉絲頁

最近的19+幾樣野

VAR改變世界盃,也可以改變經濟(石先生)

兩大隱憂 沽騰訊買茅台唔係無得輸

小米終於出場,十年會變什麼?

世界盃32隊 哪個國家經濟實力最強

沈大C:我睇啲嘢早咗

【內地爆料文章】電影圈洗黑錢內幕曝光

傳媒業份外淒涼(奧雲)

【屯馬線啟示】馬鞍山高級過屯門?

樓上舖攻守皆可?(黃漢成)

俄羅斯神貓 準備預測世界盃賽果