外國研究:老婆搵愈多 老公愈富有

「男主內,女主內」呢一套已經Out咗好耐,今時今日,男士可能已經要靠另一半來改善生活。

早年外國University of Kansas助理教授ChangHwan Kim做咗一項研究,成果後來刊登咗喺《Demography》,該研究以3544歲美國人為對象,透過19902000年美國人口普查及2009年至2011American Community Survey兩組數據比對,嘗試找出女士提升學歷與財富,對男士、對家庭有乜影響。

結果顯示,高學歷女與學歷低嘅男士結婚比率有上升趨勢,而隨住女士學歷愈來愈高,以及愈來愈富有後,男士的生活水平也得以提升,之不過女士婚後,受惠於男士嘅貢獻就較少。研究仲有一個好重要嘅觀察,就係男士雖然藉老婆變得富有,但拉勻來計,整體家庭經濟收入都係下跌。

換言之,有錢女嫁窮男,財富上無乜著數,而窮男娶著高學曆女,就可以大大改善生活……咦,這不是老生常談嗎?

來源:springer

===============

財經精選資訊網站「中環街市」  臉書粉絲頁

最近的19+幾樣野

派電子利是 朋友難避年(石先生)

Bill Gates的年書揭:他為何放棄財富

最難聽的一句話:你窮是因為不努力

首置計劃將成新盤「例菜」?

從虛擬貨幣富豪榜看Winklevoss兄弟的故事

是時候,放棄四萬點了?(奧雲)

吉舖數量明顯減少 但零售熱潮或屬短期(黃漢成)

今年形勢大好 反而係三星

股神一夜之間 身家縮水50億美元

沈大師貼中 網民:升得返以後唔反共